Blaasontsteking
Een blaasontsteking in een ontsteking van het slijmvlies van de blaas. Het is niet besmettelijk, maar het kan af en toe terugkomen.
Een blaasontsteking wordt meestal veroorzaakt door bacteriën. Bacteriën komen via de plasbuis de blaas binnen. Omdat de plasbuis bij vrouwen korter is dan bij mannen, krijgen vrouwen gemakkelijker een blaasontsteking. Tijdens het vrijen kunnen bacteriën in de plasbuis van de vrouw komen. Daarom krijgen vrouwen soms een blaasontsteking na het vrijen.
Wat zijn de verschijnselen?
U voelt vaker aandrang om te plassen, maar per keer plast u minder. De aandrang op zich kan al pijn doen. Het plassen doet pijn of geeft een branderig gevoel. U kunt ook pijn hebben in uw onderbuik of rug. De plas kan troebel zijn of er kan bloed in zitten. Daarnaast kunt u koorts of klachten van vermoeidheid hebben.
Hoe wordt het aangetoond?
Een urineonderzoek op de praktijk is vaak voldoende om de ontsteking aan te tonen. Om de urine goed te kunnen beoordelen, willen wij u vragen om het op de volgende manier op te vangen:
Plas het eerste gedeelte van uw urine uit in het toilet. Vang daarna een gedeelte op in een schoon potje en plas dan de rest uit in het toilet. Zo vangt u het middelste gedeelte van uw urine op.
Vang bij voorkeur de ochtendurine op (eerste urine na de nacht). Breng de urine voor 10.00 uur naar de praktijk. Bewaar het potje zolang in de koelkast. Vermeldt naam en geboortedatum op het potje. Als u de urine inlevert bij de praktijk, zal de assistente u vragen naar de klachten. Dit is voor de assistente belangrijk om te weten.
Adviezen
U kunt enkele maatregelen nemen om te voorkomen dat bacteriën zich in uw blaas ophopen. Zorg dat u veel drinkt. Stel het plassen niet onnodig uit, maar ga als u aandrang voelt naar het toilet. Plas de blaas helemaal leeg, dus neem de tijd om te plassen. Vrouwen die vaak een blaasontsteking hebben, wordt aangeraden na het vrijen te plassen en een glas water te drinken. Bacteriën die tijdens het vrijen in de plasbuis zijn gekomen, plast u dan snel weer uit. Het innemen van cranberryproducten (bijv. cranberrysap) kan soms helpen om een blaasontsteking te voorkomen.
Medicijnen
Een blaasontsteking kan soms vanzelf overgaan. Maar meestal krijgt u een antibioticum om de bacteriën te bestrijden. Dan kan de ontsteking snel genezen. Ook is er dan minder kans op complicaties zoals een ontsteking van het nierbekken. Maak de kuur altijd af, ook al heeft u geen klachten meer. Anders kunnen bacteriën in de blaas achterblijven en opnieuw een ontsteking veroorzaken.
Soms heeft een kuur onvoldoende effect, bijvoorbeeld omdat de bacterie niet gevoelig is voor het gekozen antibioticum. Indien de klachten niet zijn verdwenen raden we daarom aan opnieuw urine voor onderzoek naar de praktijk te brengen.
Indien u tijdens het gebruik van een kuur vervelende bijwerkingen ervaart, wordt u verzocht contact met ons op te nemen. Ook als u tijdens de dagen dat u een kuur gebruikt veel zieker wordt dient u contact met ons op te nemen.