De doktersassistente
De assistente staat u als eerste te woord wanneer u met de praktijk belt. Ze maakt afspraken voor het spreekuur, de huisbezoeken en het telefonische spreekuur. Bij het maken van een afspraak zal de assistente vragen naar de reden van uw contact. Ze is daartoe opgeleid en doet dat om zo goed mogelijk een inschatting te maken van de aard en spoedeisendheid uw eventuele klachten. De assistente is (net als de huisarts) verplicht om vertrouwelijk met uw informatie om te gaan.
De assistente weet het antwoord op veel praktische vragen, bijvoorbeeld over verwijzingen en recepten. U kunt haar ook bellen voor uitslagen van urine- of bloedonderzoek en voor herhalingsrecepten.
U kunt bij de assistente verder terecht voor:
- Herhaalrecepten
- Meten van de bloeddruk
- aanstippen van wratten
- Verbinden van wonden
- Oren uitspuiten
- Hechtingen verwijderen
- Zwangerschapstest (vergoeding alleen op medisch indicatie).
- Urine-onderzoek: urine voor 10 uur inleveren bij de assistente.
- Suiker- en Hb-controle
- Uitstrijkjes in het kader van het bevolkingsonderzoek
- Reizigersadvisering en vaccinaties
- Tapen van een enkel
- Verstrekken van informatiefolders
- ECG (hartfilmpje)
De praktijkverpleegkundige in de huisartsenpraktijk
In huisartsenpraktijk de Trommel werken twee praktijkverpleegkundigen: Tonny Borger en Marieke Reijers. De praktijkverpleegkundigen hebben een eigen spreekuur waar ze patiënten begeleiden met chronische aandoeningen, zoals diabetes (suikerziekte), astma, COPD, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.
De praktijkverpleegkundigen verzorgen periodieke controles. Ze kunnen met u bespreken hoe u met uw ziekte omgaat en kijken naar leefstijl en medicatie. Ze kunnen informatie geven over uw aandoening. Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat door controles, voorlichting en educatie, uw ziekte-inzicht verbetert, waardoor uw klachten kunnen verminderen. De praktijkverpleegkundige kan longfunctieonderzoek doen en uitslagen van verschillende onderzoeken (bv laboratorium) met u bespreken. Ook kunt u bij ze terecht als u begeleiding wilt bij het stoppen met roken.
Zij hebben voor al deze zaken een speciale opleiding gevolgd. De praktijkverpleegkundige overlegt zo nodig met de huisarts, bijvoorbeeld over het wijzigen van medicatie.
Daarnaast verrichten de verpleegkundigen nog aparte verpleegtechnische handelingen, zoals catheters verwisselen en het behandelen van wonden.
Wanneer u denkt in aanmerking te komen voor een consult bij de praktijkverpleegkundige kunt u dat overleggen met de assistente of de huisarts. Indien nodig kan de praktijkverpleegkundige ook bij u op huisbezoek komen.
De praktijkondersteuner GGZ
Bij onze praktijk zijn 2 praktijkondersteuners werkzaam die u kunnen begeleiden bij psychische problemen. Dit zijn mevr. Wit, mevr. Kortmann. U kunt door de huisarts naar hen verwezen worden.