SCREENING SUIKERZIEKTE
Suikerziekte : verhoogde suikerspiegel in het bloed, ook wel diabetes genoemd, kan onder andere schade aan bloedvaten en zenuwen tot gevolg hebben.
Sommige mensen hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van suikerziekte.
Het vervelende is dat iemand niet hoeft te merken dat de bloedsuikerwaarde verhoogd is. Dat merkt iemand vaak pas als de waarde sterk verhoogd is. Bij klachten die daarbij passen zal door ons altijd een bepaling van de bloedsuikerspiegel worden gedaan.
Maar ook bij geringe verhoging van de bloedsuikers kan er al schade aan bloedvaten ontstaan, zeker als die verhoging er gedurende langere tijd is. En vaak merkt iemand daar niks van.
Om de schade aan bloedvaten en zenuwen te beperken vinden wij het belangrijk om mensen met een verhoogde bloedsuikerspiegel vroegtijdig actief op te sporen.
Een verhoogde kans om suikerziekte te krijgen zijn mensen van 45 jaar of ouder, die ook nog 1 of meer van de volgende kenmerken hebben :
– een BMI groter dan 27 (dit is een manier om de mate van overgewicht te berekenen) *
– een vader/moeder, broer of zus met suikerziekte type 2 (dit is het type wat meestal pas op middelbare- of hogere leeftijd ontstaat)
– een verhoogde kans op het krijgen van suikerziekte vanwege hun afkomst (mensen van Turkse, Marokkaanse of Surinaamse afkomst)
– een te hoge bloeddruk
– een te hoge cholesterolwaarde
– een hartziekte of een vaatziekte (of een verhoogd risico op het krijgen van zo’n ziekte)
Al deze mensen wordt geadviseerd om 1 keer per 3 jaar de bloedsuikerwaarde te laten controleren. Bij de laatste drie groepen (hoge bloeddruk en/ of cholesterol en een hart /vaatziekte) wordt de bloedsuikerwaarde bij de praktijkverpleegkundige nagekeken.
Mensen van Hindoestaanse afkomst hebben nog wat meer kans om suikerziekte te krijgen. Het advies aan hen is ook om elke 3 jaar de bloedsuikerspiegel te laten controleren, maar dan al vanaf hun 35e jaar.
Vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad wordt geadviseerd om de eerste 5 jaar na de zwangerschap elk jaar de bloedsuikerspiegel te laten controleren, en daarna elke 3 jaar.
Als blijkt dat de bloedsuikerspiegel bij iemand te hoog is, dan is het nuttig daar gericht actie op te ondernemen.
Doel van de maatregelen is om nare gevolgen van die verhoogde suikerspiegel tegen te gaan.
Het is bewezen dat de gezamenlijke inzet hierbij veel ellende kan voorkomen.
Het team van huisartsenpraktijk de Trommel is opgeleid om daarbij goede zorg te bieden.
Juist voor mensen met een verhoogde kans op suikerziekte is het belangrijk gezond te leven.
De kans op het krijgen van suikerziekte kan zo verkleind worden.
* BMI is een manier om te berekenen of het lichaamsgewicht goed, te hoog, of te laag is. (https://www.voedingscentrum.nl/bmi.aspx)